Elérhetőségek

Győr és Vidéke Ipartestület

9023 Győr,
Tihanyi Árpád u. 23.
Telefon: +3696313910
E-mail küldése

2020. január 31., 13:102020-as változások II.

Megszűnik a vállalkozói igazolvány - február végéig le kell adni

Az egyéni vállalkozók ügyintézését 2020. július 1.-től átveszi az adóhatóság. A jövőben a NAV-nál és nem a kormányhivataloknál kell bejelenteni a vállalkozás indítását, megszűnését és a változásokat. Végleg megszűnik a vállalkozói igazolvány is, amire egy ideje már nincs szükség, önkéntes alapon lehetett eddig  is (pénzért) kiváltani. Akinek még van, annak 2020. február végéig le kell adnia a kormányhivatalnál. Fentiek alapján az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos ügyek közül átkerül az adóhatósághoz: az egyéni vállalkozói nyilvántartás vezetése, a bejelentések fogadása és a nyilvántartáson a változások átvezetése is. A hatósági ellenőrzési feladatok továbbra is maradnak a kormányhivataloknál. Az idei évben már nem adnak ki új vállalkozói igazolványokat (jelenleg kb. 50.000 db van kint). Az érvénytelenné vált igazolványokat a vállalkozóknak 2020. február végéig le kell adniuk. (Valójában semmi szankció nincs azokkal szemben, akik nem adják le.)       

Vállalkozás öröklése

Könnyítettek azoknak a helyzetén, akik az elhunyt vállalkozó örökébe lépve folytatni akarják a tevékenységét. Az eddigi szabályok szerint az özvegynek vagy az örökösöknek 90 napon belül személyesen kellett bejelenteniük a kormányhivatalnál, ha élni kívántak ezzel a lehetőséggel. A törvénymódosítás most lehetővé teszi, hogy ezt az igényt elektronikus úton vagy egyszerű postai levélben is megtegyék.

Megszűnnek a munkaügyi bíróságok

Átalakul a bíróságok rendszere 2020. március végétől. Megszűnnek a külön munkaügyi és közigazgatási bíróságok, feladataikat a területi törvényszékek veszik át. A munkaügyi perek esetében ez azt jelenti, hogy a korábbinál kisebb eséllyel léphetnek fel a munkavállalók a munkaadói jogsértésekkel szemben. A felmondásokkal, munkaügyi vitákkal kapcsolatos pereket ezek után nem a területet jól ismerő, tapasztalt bírák tárgyalják majd, hanem azok, akiket a törvényszék elnöke kijelöl erre a feladatra.

Az átalakítás hátrányosan érinti a munkavállalókat.(Külön ügyvéd megbízása.)


« Vissza az előző oldalra!
Győr és Vidéke Ipartestület - Magyar