Elérhetőségek

Győr és Vidéke Ipartestület

9023 Győr,
Tihanyi Árpád u. 23.
Telefon: +3696313910
E-mail küldése

2020. január 09., 14:252020-as változások I.

Júliustól minden egyes vállalkozások közötti számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé!

A jelenlegi szabályok alapján az adóhatóság egy elektronikus rendszeren keresztül már jelentést kap minden 100 ezer forint áfánál többet tartalmazó számláról. 2020. július 1.-től az adóhatóságnak meg kell kapnia minden egyes, vállalkozások számára kiállított számla adatait. Amelyik számlát számlázó programmal állítunk ki, azt a programnak automatikusan fel kell töltenie, amit pedig kézzel írunk számlatömbbe,(bármilyen összeg esetén) annak adatait legkésőbb 4 naptári napon belül, ha áfa összege eléri az 500 ezer forintot egy naptári napon belül fel kell tölteni egy internetes felületre, ahova előzőleg be kell minden vállalkozásnak regisztrálnia.

Ez a szabály vonatkozik az alanyi adómentes, a fordított áfát alkalmazó, a KATA adózást választó alanyokra is, összeghatártól függetlenül! (főállású, nyugdíj melletti, munkaviszony melletti is!)

A rendszer 2021. január elsejétől még egy lépéssel bővül. Ekkortól már a magánszemélyek, nem adóalany szervezetek részére, vagy a külföldi adóalanyok felé kibocsátott –tehát közösségen belüli- kiállított számlákat is jelenteni kell! (A magánszemély adatait nem kell közölni).

Az adatszolgáltatás pontos teljesítéséhez szükséges az azonosítás, ezért 2020. július 1.-től minden számlára kötelező feltüntetni a vevő adószámát is!

A változás azzal is jár, hogy lerövidül a számlák kiállítására rendelkezésre álló idő. Július 1.-től a számlát a teljesítést követő 8 napon belül ki kell állítani!

Összesítést kell készíteni az összes befogadott számláról azoknak, akik levonják ezek áfáját. (azaz minden áfás vállalkozásnak). Ez az összesítő jelentés az áfa bevallás része!

Fentiek alapján a mikro- és kis vállalkozások ezreinek kell regisztrálniuk az online rendszerbe! A kötelező jelentések alapján a NAV adatokat fog gyűjteni és kiszűrheti azokat,  akik  rendszeresen havonta újra és újra ugyanazokat az összeget számlázzák, ugyanannak a megbízónak, ezért kockázatos adózóként jelennek meg, feltételezhető a bújtatott munkaviszony.


« Vissza az előző oldalra!
Győr és Vidéke Ipartestület - Magyar